Camjo

Een camera journalist is een allround filmmaker die alles zelf doet: research, script schrijven, regie, camera & geluid en (voor)montage. 
De Camjo opleiding is een gevorderde opleiding en heeft een afwisseling van theorie, filmanalyse en hands-on oefeningen in de praktijk. Aan het eind van de cursus heeft iedere student een eigen item bedacht, gefilmd en gemonteerd.

Samenvatting info
Start cursus: September 2020
lengte cursus: 20 weken overdag of 40 avonden
Lesdagen wekelijks op een doordeweekse avond of de vrijdag of zaterdag overdag
(voor meer informatie hierover, Neem even contact met ons op).
Deelnemers: minimaal 8, maximaal 15
Niveau: Gevorderd.
Lesgeld: Betaling vooraf

(meer info onder de foto)

De opleiding

De manier van werken in de Camjo lessen is vergelijkbaar met hoe het er op een nieuws of televisie redactie aan toegaat. We houden redactie vergaderingen en in 20 weken ga je aan de slag met een (human interest) item na aanleiding van het nieuws .
De lessen hebben een afwisseling van theorie, filmanalyse en hands-on oefeningen met research / productie / camera / montage in de praktijk. 
De focus van de opleiding ligt op het kijken vanuit een regie standpunt naar het hele productie proces. Je specialiseert je dus niet in losse onderdelen als camera of montage, maar leert hoe je als regisseur de juiste beslissingen maakt om tot het beste eindproduct te komen.
Aan het eind van de cursus heeft iedere student een eigen item bedacht, geresearcht, geproduceerd, gefilmd en gemonteerd.

Meer info
Camjo is een afkorting voor het woord camerajournalist. Het woord zegt het al: een camjo is een journalist die zijn/haar eigen camerawerk doet. vaak doet de Camjo bovendien nog research, schrijft zijn/haar eigen scripts en monteert zelf het gedraaide materiaal.
Voorheen kreeg een TV-verslaggevers of regisseurs een research verslag en een draai opzet van een (eind)redacteur. Met dit verslag ging de verslaggever/ regisseur samen met een camera- en geluidsman of vrouw het item draaien, dat door een editor vervolgens gemonteerd werd voor uitzending. 
Door de druk op de televisiebudgetten en de opkomst van kleinere en goedkopere camera’s zijn camjo’s tegenwoordig meer norm dan uitzondering geworden in de Nederlandse TV wereld en zeker bij online videoproducties en bedrijfsfilms. 
Voordeel van deze manier van werken is dat één persoon de gehele lijn bewaakt van begin tot eind van het item, dit overzicht komt de productie vaak alleen maar ten goede. Bovendien zit de camjo veel dichter op de huid van de geïnterviewde dan wanneer er een heel team omheen zit. Ook is een camjo is goedkoper en flexibeler in te zetten. Nadeel is dat de camjo alles zelf moet doen: goed camerawerk leveren, de geluidskwaliteit bewaken en tegelijkertijd ook nog de geïnterviewde op zijn/ haar gemakt stellen en een inhoudelijk item opleveren. 
Voor gevestigde televisie makers is het vaak een behoorlijke overstap om van ENG regie, redactie of productie naar camjo te gaan. Voor de nieuwe garde makers is het essentieel om zich in de mediawereld, waar grote concurrentie heerst, te kunnen onderscheiden als allround filmmaker. Voor deze beide doelgroepen die al ervaring in het vak hebben is deze Camjo opleiding bedoeld.

Apparatuur: camera & geluid
Hoewel de meeste studenten met enige ervaring vaak al camera- en geluidsapparatuur hebben, is het zeker een aanrader, geen vereiste voor deze opleiding. De hands-on oefeningen tijdens de lessen kan je met een (redelijke) mobiele telefoon doen. De focus ligt namelijk op de regie van het schot, niet direct de technische benadering van het shot.
Voor de opnames van je item wordt aangeraden eenmalig camera- en geluidsapparatuur te huren zoals ook heel gebruikelijk is in de film- en televisiewereld. Tijdens de les wordt hier verder op ingegaan.

Apparatuur: montage
Een laptop voor montage is wel essentieel.
We werken met Adobe Premiere, een zeer veel gebruikt software programma in de markt. Mocht je zelf Avid of Final Cut Pro hebben, zou je daar eventueel ook mee kunnen werken, weet wel wat de docenten je dan alleen inhoudelijk, en niet technisch kunnen bijstaan.
De opleiding is geaccrediteerd bij Adobe waardoor je als student 60% onderwijs korting krijgt op de montage software Adobe Premiere.
Omdat de montagesoftware vrij zwaar is voor een computer wordt een Apple of PC aangeraden met minimaal een Intel Core i7 processor en 8 GB werkgeheugen.

(meer info onder de foto)

Hoe de Camjo cursus zich onderscheid van de andere docuprof cursussen:
– De deelnemers aan deze opleiding zijn net als bij de documentaire cursus al ervaren, waardoor het niveau hoger ligt dan bij de Allround Filmmaker opleiding. 
– De opleiding bestaat, net als de documentaire opleiding voor de helft uit theorie & filmanalyse en de andere helft hands-on opdrachten. De allround Filmmaker opleiding bestaat bijna volledig uit hands-on opdrachten, waardoor je vanuit de praktijk leert.
– De Camjo opleiding, net als de Documentaire opleiding, is een afgeronde cursus met één eindproduct. Bij de Allround Filmmaker opleiding is een doorlopende opleiding met meerdere eindproducten. 
– Je verzint bij de Camjo opleiding, net als bij de Documentaire opleiding, zelf het onderwerp waarover je je film maakt. Bij de Allround filmer opleiding werk je met een opdrachtgever.
– De Camjo cursus is een individueel traject, je doet zelf je reproductie, productie en postproductie.
– Net als bij de Documentaire en de Allround Filmer opleiding leer je zowel concept, scriptschrijven, productie, filmen en monteren.

Enthousiast geworden of nog vragen?
Neem even contact met ons op of schrijf je direct in!