Documentaire

Documentairemakers lijken wel een speciaal zintuig voor bijzondere mensen en unieke verhalen te hebben.
Misschien ben jij  ook wel zo iemand en loop je al lange tijd rond met het idee een documentaire te maken over het bijzondere verhaal van je opa. Of de passie van je buurvrouw, of misschien wel over jezelf.
Misschien ben je enorme documentaire fan, en zou je graag willen leren hoe je dat doet, zo’n film maken over iemands leven of passie. Dan is het goed te weten dat je dat zintuig voor bijzondere verhalen en mensen kan trainen. Het is gewoon aan te leren, en dat doe je in de Documentaire Opleiding.

Het begrip ‘Documentaire’ is veelomvattend. In de statuten van het Mediafonds staat dat het fonds documentaires van een ‘hoogwaardig artistiek gehalte’ stimuleert. De een spreekt dan van creatieve documentaires, de ander van kwaliteitsdocumentaires, cinematografische documentaires, auteursdocumentaires, of mooie, visuele documentaires.
Al deze documentaire stijlen (en nog veel meer) komen in de opleiding Documentaire aan bod. Wat overeenkomstig is aan dit type documentaires, is dat het geen gewone televisie reportages zijn. 
Waar de filmmaker in de journalistiek een objectieve visie nastreeft, mag dat in documentaire juist subjectief zijn: het gaat om jouw verhaal als maker, jouw kijk op de wereld. De essentie is de visie van de maker op het onderwerp en de vertaling daarvan in beeld. 
Een jaar lang ga je je onderdompelen in de wereld van documentaire: je ontdekt je visie, onderzoekt je eigen stijl, doet research en schrijft een filmplan. 
De Documentaire opleiding is een gevorderde opleiding en heeft een afwisseling van theorie, filmanalyse en hands-on oefeningen in de praktijk. Aan het eind van de opleiding heeft iedere student een filmplan geschreven (waarmee je eventueel subsidies kan aanvragen of naar een omroep kan stappen) en een eigen auteursdocumentaire bedacht, gefilmd en gemonteerd.

Samenvatting info
Start cursus: September 2020
lengte cursus: 40 weken overdag of 40 avonden & enkele weekenden
Lesdagen wekelijks op een doordeweekse avond of de vrijdag of zaterdag overdag
(voor meer informatie hierover, Neem even contact met ons op).
Deelnemers: minimaal 8, maximaal 12
Niveau: Gevorderd.
Lesgeld: Betaling vooraf

(meer info onder de foto)

De opleiding
De Documentaire opleiding is de meest uitgebreide opleiding die Docuprof aanbiedt. Een jaar lang dompel je je onder in de wereld van de documentaire.
De lessen hebben een afwisseling van theorie, filmanalyse en hands-on oefeningen met research / productie / camera / montage in de praktijk. 
De focus van de opleiding ligt op het kijken vanuit een regie standpunt naar het hele productie proces. Je specialiseert je dus niet in losse onderdelen als camera of montage, maar je beheerst alle onderdelen en leert hoe je als regisseur de juiste beslissingen maakt om tot het beste eindproduct te komen.
Aan het eind van de opleiding heeft iedere student een eigen documentaire bedacht, geresearcht, geproduceerd, gefilmd en gemonteerd.

Onderwerpen die aan bod komen in de pre productie (voorbereidende fase):
oa storytelling, film analyse, documentaire vormen en vertelstijlen, karakters en perspectief, conflict, ontwikkeling, motivatie, vorm, regie visie, research en filmplan.

Onderwerpen die aan bod komen in de productie (film fase):
oa camera voering, decoupage, geluid, licht, regie stijlen, interview techniek, productie documenten (callsheet, script etc), communicatie op de werkvloer.

Onderwerpen die aan bod komen in de postproductie (montage fase):
oa Je leert werken met Adobe Premiere en de basis van Photoshop. Naast knippen en plakken van je gefilmde materiaal leer je alles over titels, bewerken van archiefmateriaal en foto’s, simpele beweging / animatie van graphics, audionabewerking en muziek, overgangen, basis kleurcorrectie en filters.
Maar naast de ‘knoppen’ gaan we vooral dieper in op inhoudelijke montage: opbouw, storytelling, decoupage: which darlings do you kill and which ones stay alive?
Tenslotte gaan we het hebben over distributie, want als je documentaire dan eindelijk af is, wil je natuurljk ook dat hij gezien wordt!

Bij de afronding van de opleiding krijg je een certificaat en een premiere in een grote filmzaal, waar je natuurljk de hoofdpersoon van je documentaire, familie en vrienden kan uitnodigen.

Apparatuur: camera & geluid
Hoewel de meeste studenten met enige ervaring vaak al camera- en geluidsapparatuur hebben, is het zeker een aanrader, maar geen vereiste voor deze opleiding. De hands-on oefeningen tijdens de lessen kan je met een (redelijke) mobiele telefoon of fotocamera doen. De focus ligt namelijk op de regie van het schot, niet direct de technische benadering van het shot.
Voor de opnames van je documentaire wordt aangeraden samen te werken met een cameraman/ vrouw of eenmalig camera- en geluidsapparatuur te huren zoals ook heel gebruikelijk is in de film- en televisiewereld. Ervaring leert dat tijdens de opleiding teams ontstaan van makers die elkaar helpen, waardoor apparatuur eigenlijk nooit een probleem is. 

Apparatuur: montage
Een laptop voor montage is wel essentieel.
We werken met Adobe Premiere, een zeer veel gebruikt software programma in de markt. Mocht je zelf Avid of Final Cut Pro hebben, zou je daar eventueel ook mee kunnen werken, weet wel wat de docenten je dan vooral inhoudelijk, en niet tot in detail technisch kunnen bijstaan.
De opleiding is geaccrediteerd bij Adobe waardoor je als student 60% onderwijs korting krijgt op de montage software Adobe Premiere.
Omdat de montagesoftware vrij zwaar is voor een computer wordt een Apple of PC aangeraden met minimaal een Intel Core i7 processor en 8 GB werkgeheugen. Daarnaast heb je voldoende opslag ruimte & back up nodig, dus een externe harde schijf van ±500 gigabite is aan te raden.

(meer info onder de foto)

Hoe de documentaire opleiding zich onderscheidt van de andere Docuprof opleidingen:

Niveau
De deelnemers aan deze opleiding zijn net als bij de Camjo opleiding al ervaren, waardoor het niveau hoger ligt dan bij bijvoorbeeld het Film Project. 

Theorie & Praktijk
De opleiding bestaat, net als de Camjo opleiding voor de helft uit theorie & filmanalyse en de andere helft hands-on opdrachten. Het Film Projec bestaat bijna volledig uit hands-on opdrachten, waardoor je vanuit de praktijk leert.

Individueel & groepsproces
De Documentaire opleiding is een individueel traject, je bedenkt en research zelf je documentaire, jij bent de regisseur.  
Echter: filmmaken is samenwerken.
In de filmfase kan je ervoor kiezen om je documentaire te regisseren en zelf je camerawerk te doen. Na alle camera lessen heb je hier in principe genoeg kennis voor in huis. Maar je kan ook besluiten een cameraman/vrouw aan te trekken. Dit kan een klasgenoot zijn of iemand van buitenaf, je docent kan je hierbij helpen. Dit is heel gebruikelijk in de documentaire wereld.
In de montage fase kan je je edit zelf doen, de kennis heb je hiervoor aan het eind van de opleiding in huis. Je zou er ook voor kunnen kiezen om dit samen met een editor te doen zodat je een frisse blik op het door jou geregisseerde materiaal krijgt. Ook dit is heel gebruikelijk in de documentaire wereld. 

Eindproduct
De Documentaire opleiding, net als de Camjo opleiding, is een afgeronde opleiding met oefenopdrachten en één eindproduct. Het Film Project is een doorlopende opleiding met meerdere eindproducten. 
Je verzint bij de Documentaire opleiding, net als bij de Camjo opleiding, zelf het onderwerp waarover je je film maakt. Bij de Camjo opleiding baseer je dit onderwerp op de actualiteit, je invalshoek, de kijker en journalistieke principes. Bij de Documentaire opleiding maak je een auteursfilm, wat inhoudt dat je zelf je onderwerp, visie en visuele benadering bepaalt.
Bij de Film Project opleiding geef je zelf creatieve invulling aan deze opdracht, maar werk je met een opdrachtgever.

Wat leer je
Net als bij de Camjo en de Film Project opleiding leer je bij de opleiding Documentaire zowel concept & research, script schrijven (dit heet filmplan bij documentaire), productie, filmen en monteren.
Bij de Documentaire opleiding focus je hierin op je visie als maker, en het verhaal dat jij wil vertellen. Je leert hoe je de juiste hoofdpersoon vindt, hoe je een gelaagde vertelling maakt met spanningsbogen en conflict. Hoe vertel je een verhaal in scenes? En hoe zorg je ervoor dat het niet een lang interview wordt, maar een visuele vertelling? Een documentaire is immers heel anders dan een televisie reportage van een paar minuten. Je gaat de diepte in, je wil je kijker raken en geboeid laten kijken tot de laatste minuut.

Kennis opdoen en direct toepassen
Uniek aan de aanpak van de opleidingen bij Docuprof is dat de verschillende productie fasen door elkaar worden aangeboden. 
Je begint de eerste les direct met filmen, waardoor je leert in beeldtaal te denken. De tweede les ga je al monteren, waardoor je leert wat voor soort beelden wel werken in een montage en welke niet. Tegelijkertijd leer je over storytelling, filmanalyse, research en regie.
Op deze manier lopen theorie en praktijk door elkaar en versterken ze elkaar. Bovendien helpt dit studenten die wellicht op sommige niveau’s al ervaring hebben en andere niet. Kan je bijvoorbeeld al wel filmen, maar wil je je graag verdiepen, dan kan je de filmanalyse lessen direct toepassen in de hands-on praktijk lessen.
Wanneer je dan daadwerkelijk aan je documentaire begint, heb je al zoveel draaiuren gemaakt dat je zelfverzekerd aan de slag kan.

Online lesaanbod
Naast de klassikale lessen staat alle behandelde theorie en de filmvoorbeelden van de Documentaire Opleiding die we behandelen ook online in de digitale lesomgeving. Op deze manier kan je na de les ook nog bezig zijn met de stof, of theorie nog eens nalezen.
Mocht je een keer niet fysiek aanwezig kunnen zijn in de les, kan je middels de online lesomgeving altijd  middels video verbinding live aansluiten.

Coaching
We proberen de lesprijs bij Docuprof zo laag mogelijk te houden. Daarom bieden we de lessen aan waarin je kan werken met eigen apparatuur.
Om deze reden is de lesprijs daarom ook zonder extra begeleiding buiten de lessen om. Ervaring leert dat de lessen in principe voldoende zijn om alle kennis op te doen die je nodig hebt om je documentaire tot een goed einde te brengen.
Maar misschien merk je dat je toch wat extra begeleiding op een onderdeel wil hebben, of je hebt een project buiten de les waar je graag feedback op wil. Het kan ook zijn dat je graag een keer een gastdocent wil spreken over je documentaire. Dat kan allemaal. 
Coaching is €50,- per uur en kan via de digitale lesomgeving of je kan met je docent afspreken op een locatie in Amsterdam.

Enthousiast geworden of nog vragen?
Neem even contact met ons op of schrijf je direct in!